مقاله ای در مورد روش مطالعه شیمی از دید مهندس عارف ربیعیان
روش موثر برای مطالعه شیمی
سلام دوستان. با توجه به پرسشهای زیادی که در مورد نحوه صحیح مطالعه درس شیمی برای کنکور داشتیم برآن شدم توضیح کامل از نحوه صحیح مطالعه درس شیمی مطابق با شیوه سوالات کنکور۹۵ ارائه کنم.
چرا درس شیمی در کنکور اهمیت زیادی دارد؟
درس شیمی هم برای گروه ریاضی و هم تجربی درس اختصاصی محسوب میشود که برای زیرگروه تجربی بعد از زیست شناسی بالاترین ضریب را دارد، و حتی در رشته ای مثل داروسازی با ضریب ۴ بااهمیت ترین درس محسوب می شود. در گروه ریاضی هم بعد از درس ریاضی و فیزیک از ضریب بالایی برخوردار است. با توجه به اینکه در دفترچه سوالات کنکور، سوالات شیمی آخرین سوالات هستندکه داوطلب با آنها روبرو، اکثر داوطلبان خسته شده و نمیتوانند به سوالات شیمی پاسخ دهند به همین دلیل آنهایی که شیمی را بالا میزنند رتبه های خوبی کسب میکنند.
چرا باید تسلط ویژه ای روی شیمی داشته باشیم؟
شیمی در هر دو گروه ریاضی و تجربی ۳۵ سوال دارد که ۳۵ دقیقه زمان برای آنها اختصاص داده شده است. با توجه به سوالات مفهومی و مساله های وقت گیر چند کنکور اخیر ، این ۳۵ دقیقه کافی نبوده و از قبل باید با مطالعه دقیق و حل تستهای زیاد و یادگیری شیوه های پاسخگویی به تستهای ترکیبی تسلط کافی روی شیمی داشته باشید.
در هفته چند تست شیمی باید حل کنیم؟
برای تسلط بر شیمی و کسب نتیجه خوب باید هر هفته بین ۲۵۰ تا ۳۰۰ تست از شیمی بررسی شود.
آیا با حفظ کردن مطالب کتاب میتوان به درصد ۲۰ یا ۳۰ در شیمی دست یافت؟
خیر، در شیمی کنکور سوال حفظی نداریم. سوالات شیمی به دو دسته مساله و مفهومی تقسیم بندی می شوند. برای پاسخگویی به سوالات مفهومی باید مطالب کتاب با دقت بالا خوانده شده، از آموزشها و تحلیلهای دبیر خوب بهره برده، درسنامه های خوب خوانده شده و تستهای مربوطه حداقل ۱۰ سال اخیر بررسی شود. برای پاسخگویی به مسائل، باید تست کار کرد.
آیا تمامی واکنشها را باید بلد باشیم؟
بله (حتما!)، اکثر واکنشها را با قاعده های گفته شده می توان نوشت ولی واکنشهایی هم هستند که قاعده خاصی ندارند و باید با تمرین و تکرار حفظ کرد.
برای عملیات وقتگیر ضرب و تقسیم در مسائل شیمی در جلسه کنکور چیکار کنیم؟
در طول مطالعه و حل تستها در خانه، حداقل ۶ ماه قبل کنکور به هیچ وجه از ماشین حساب استفاده نکنید (به کلی ماشین حساب را از دسترستان دور کنید!). در مساله های چند مرحله ای، لازم نیست در هر مرحله ضرب و تقسیم کرده و به عدد واحدی برسید.
آیا کتاب کنکوری لازم است؟ و چه کتابی خوب است؟
حتما باید کتاب کنکوری در کنار کتاب درسی داشته باشید. کتابی که درسنامه به صورت خلاصه، همچنین سوالات چند سال اخیر کنکور را تشریح کرده باشد کتاب خوبی محسوب می شود (اکثر کتابهای بازار این ویژگی ها را دارند).
مسائل را با چه روشی یاد بگیریم؟
بهترین روش برای پاسخگویی به سوالات کنکور روش خطی-تناسبی است. روش خطی همان روشی است که در کتاب سوم آموزش داده است. در بعضی سوالات لازم است یه قسمت را با روش خطی و قسمت دیگر را با روش تناسب حل کرد. هر چند حل مسائل شیمی در کنکور به نبوغ و تسلط داوطلب هم بستگی دارد، ولی یادگیری اصولی و صحیح و مفهومی کمک زیادی به داوطلب سرجلسه کنکور خواهد کرد. بارها مشاهده شده که داوطلبی با حفظ چند فرمول پیش ساخته از پاسخ به سوالاتی که با سوالات قبلی تفاوت اندکی داشته عاجز مانده است. روش خطی-تناسبی کمک شایانی به درک اصولی مسائل میکند.
بیشترین سوال شیمی از کدام کتاب است؟
توزیع سوالات از هر کتاب برابر است.
۳ نکته خیلی مهم
۱-کتاب درسی را به هیچ وجه کنار نزارید. به همه متن، شکل، جدول و نمودارهای کتاب درسی باید تسلط کافی داشته باشید. چندین و چندبار کتاب درسی را دوره کنید. یادتان باشد هیچ جزوه، فیلم و کتاب کنکوری نمیتواند جای کتاب درسی را پر کند.
۲-هیچ فصلی را در شیمی کنار نزارید. مباحث شیمی پیوستگی زیادی به همدیگر دارند همچنین سوالات و گزینه های ترکیبی زیادی طراحی می شود.
۳-یک جدول تناوبی یا کپی آن حتما روی میز مطالعه تون بچسبانید تا آنقدر چشمتان بهش برخورد کند تا ملکه ذهنتان شود. حفظ اعداد و عناصر بصورت کورکورانه و طوطی وار لازم نیست. با استفاده از اعداد اتمی گازهای نجیب، عناصر اصلی و تعداد گروه و دوره میتوانید به جایگاه خیلی از عناصر به خصوص عناصر واسطه پی ببرید.
(مطالب تکمیلی و تخصصی راجع به هر فصل در روزهای آینده)
از همین الان شروع کن و امروز و فردا نکن؟ مطمئن باش یکی از رتبه برترهای ۹۹ تویی