معرفی رشته جغرافیا از عارف ربیعیان قسمت (۱)
مقدمه ای بر معرفی رشته جغرافیا : “جغرافیا؛ یعنی کشور شناسی” این، دیدگاهی است که در ذهن بسیاری از دانشآموزان وجود دارد. زیرا دانشآموزان در کتاب جغرافیای خود، بیش از هر چیز درباره وسعت، محصولات و وضعیت آب و هوای کشورهای مختلف مطالعه میکنند. در حالی که در رشته جغرافیا فقط یک درس در شاخه جغرافیای طبیعی، تحت عنوان “جغرافیای قارهها” وجود دارد و تمام مباحث این رشته کاربردی و فنی است.
در یک کلام میتوان گفت که موضوع جغرافیا “مکان” است و این علم، مکان را تا جایی که به زندگی انسان مربوط میشود، مطالعه میکند و در این مطالعه سعی دارد سطح زمین را از نظر تمام ویژگیهای آن مانند سردی و گرمی، حاصلخیزی، سستی و سختی، شوری و شیرینی، خشکی و رطوبت و هزاران ویژگی دیگر بشناسد. به همین دلیل مشاهده مستقیم زمین، روش اصلی مطالعه جغرافیا است. جغرافیا در مقطع کارشناسی در پنج شاخه اصلی جغرافیای طبیعی، جغرافیای انسانی، کارتوگرافی، جغرافیا و برنامهریزی شهری و جغرافیای سیاسی ـ نظامی ارائه میشود و هر یک از گرایشهای جغرافیای طبیعی و انسانی دارای شاخههای متعددی است. البته تفاوت هر گرایش با گرایش دیگر تنها در ۸ واحد تخصصی است و به همین دلیل بسیاری از دانشگاهها در دفترچه راهنمای آزمون سراسری، گرایشهای موجود در دانشگاه خود را ذکر نکرده و تنها به شاخههای اصلی جغرافیا که در آن دانشگاه تدریس میشود، اشاره نمودهاند.
شاخه جغرافیای طبیعی:
جغرافیای طبیعی علمی است که محیط طبیعی و تأثیر عوامل و عناصر محیطی بر زندگی و فعالیت انسان را مطالعه میکند. این علم در مقطع کارشناسی دارای دو گرایش ژئومورفولوژی و آب و هواشناسی است.
گرایش ژئومورفولوژی:
ژئومورفولوژی بیشتر به پدیدههای سطح زمین توجه دارد؛ یعنی ریخت یا چهره زمین را مطالعه میکند. به همین دلیل این علم ارتباط بسیاری با زمینشناسی دارد و تحت تأثیر یافتههای علم زمینشناسی است. چرا که ریخت یا شکل ظاهری زمین، تبلور اتفاقات درون زمین میباشد. البته زمینشناسی بیشتر به اعماق و لایههای درونی زمین میپردازد اما ژئومورفولوژی فرآیندهای بیرونی یا سطحی زمین را مطالعه میکند.
دروس تخصصی گرایش ژئومورفولوژی:
ژئومورفولوژی مناطق شهری، نقشهها و نمودارهای ژئومورفولوژی، هیدرولوژی کاربردی، کاربرد ژئومورفولوژی در برنامهریزی شهری و منطقهای، تفسیر نقشه (توپوگرافی و زمینشناسی)، پایاننامه.
گرایش آب و هواشناسی (اقلیم):
رشته آب و هواشناسی فرآیندهای حاکم در داخل جو از جمله انرژی و توزیع آن در سطح سیاره زمین، حرکات جو و قانونمندیهای حاکم بر این حرکات و تأثیر این فعالیتها را بر روی زیست و فعالیت انسانها، جانداران و محیط بیجان سیاره زمین مطالعه میکند. در این گرایش بیشتر مسائل آب و هوا و تأثیر عناصر و عوالم اقلیمی در فعالیت انسان و مسائل بهرهبرداری از زمین مثل کشاورزی مطرح میشود.
مهندس عارف ربیعیان مدرس برتر شیمی کنکور
برای دریافت مشاوره و برنامه ریزی رایگان با شمارههای
۴۰ ۹۶ ۴۰ ۶۶ – ۰۲۱
۳۸۸۹ ۷۵۲ ۰۹۱۲
۰۹۱۲۸۳۷۵۷۴۷
تماس بگیرید